Megjelent a vízkészletvédelmi országtérkép

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság 2023. szeptember hó 7-én a honlapján adott hírt arról (https://www.ovf.hu/hireink/ovf-hirek/vizkeszletvedelmi-orszagterkep), hogy elkészült az a vízkészletvédelmi országtérkép, amely a háztartási talajvízkutak jövőbeni engedélyezésében központi szerepet fog betölteni.
 
2024. január hó 1-től ugyanis azon háztartási talajvízkutak, amelyek vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentes területre esnek, mindenféle engedély és bejelentés nélkül lesznek létesíthetők. És hasonlóképpen, a mezőgazdasági öntözési célú talajvízkutak is e kockázatmentes területeken lesznek a jövőben is az egyszerűsített — bejelentés és azt követő hatósági jóváhagyási — eljárás alapján létesíthetők.
 
A térkép (http://geoportal.vizugy.hu/vizkeszletvedelem/) készítésének alapelveit „A vízkészletvédelmi országtérkép és a kockázati besorolás elkészítéséről és felülvizsgálatáról” szóló 319/2023. (VII. 17.) Korm. rendelet (https://njt.hu/jogszabaly/2023-319-20-22) rögzíti. E szerint azok a területek számítanak vízkészletvédelmi szempontból kockázatosnak, amelyek üzemelő vagy távlati vízbázisok védőterületeire esnek, illetve alattuk a karsztos vízadó képződmény 100 méternél kisebb mélységben elérhető.
 
Nem sorolták tehát ide azokat a térségeket, ahol már most is vízmennyiségi deficit jelentkezik, jelesül a gyenge mennyiségi állapotú felszínközeli víztesteket, ahogy a gyenge vízminőségi állapotú víztesteket, a kármentesítéssel érintett területeket, a nitrátérzékeny, vagy a felszín alatti víz állapota szempontjából fokozottan érzékeny egyéb területeket sem.
 
A térkép használata (http://geoportal.vizugy.hu/vizkeszletvedelem/):
 
  • Alul a lábléc közepén lehet beírni a keresett helyrajzi számot, és a térkép az adott ingatlan középpontjára ugrik.
  • Mellette balra bekapcsolható a talajvíztartó réteg feküjének mélysége funkció, amely sötétülő színekkel mutatja a fekü mélyülését.
  • A színek magyarázatát a harmadik ikon láttatja.
 
A jövőben ez a térkép vehető alapul a talajvíztartó réteg alsó lehatárolására egy kiválasztott területen.
 
 
Kelt Agárdon, 2023. szeptember hó 16-án
 
 
Rózsa Attila
2023.09.18.