Kontár kivitelezés — 2022

A napokban jelent meg egy rövid cikk a Mapei Kft. honlapján, ami az építőiparban tapasztalt kontár kivitelezésről szól. Érdemes elolvasni: https://www.mapei.com/hu/hu/sajtokozlemenyek-es-hirek/hirek-es-esemenyek/esemeny-reszletei/2022/02/08/alig-gyozik-kijavitani-a-kontarmunkat-a-szakemberek.
Idézek belőle:
·         „Az elharapódzó kontármunka miatt egyre nő a bizalmatlanság a szakemberek iránt, ami az egész építőipar problémája. A tervezők, megrendelők, kivitelezők, építőanyag kereskedők, szakmai szervezetek közös érdeke és felelőssége, hogy megfékezzék a kontárok károkozását” – jelentette ki Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője. A szakember szerint az egész problémának elejét lehetne venni felelős megrendeléssel, hogy csak valós referenciákkal rendelkező szakembert bízzunk meg, aki már alkotott jót a múltban! Csak akkor adjunk megrendelést, ha ismerjük a szakembert, láttuk már a munkáját és a munkája alapján megbízhatónak ítéljük. A munkának higgyünk ne a szavaknak!”
Tudjuk, hogy a kontár kivitelezők „áldásos” tevékenysége az építőipar mellett kútfúró ipart is jelentős mértékben sújtja. A kontárok a súlyos anyagi károkozások mellett egy-egy szakma hírnevét is tönkre teszik, valamint díjképzésükkel a megfelelő szakmai színvonalat képviselő szakemberek versenyképességét is ellehetetlenítik.
Amíg azonban az építőiparban a nem megfelelő anyagválasztásból és technológia alkalmazásából, illetve a szakértelem hiányából eredő hibákat kisebb-nagyobb fáradtsággal többnyire részben, vagy egészében helyre lehet hozni, addig a kútfúrás során elkövetett hibák sokszor kijavíthatatlanok. Egy-egy ilyen hiba komoly károkat okozhat nemcsak anyagi értelemben a megrendelő számára, hanem hosszú távon a felszín alatti vízkészletek minőségét vagy mennyiségét tekintve is.
Éppen ezért a kútfúró iparban még nagyobb jelentősége van a megfelelő szaktudással, eszközparkkal és referenciákkal rendelkező kivitelezők kiválasztásának.
 
2022. február hó 11.

Csiszár Endre és Rózsa Attila
2022.02.11.